Home » Beginnen met Google Adsense voor je blog of website

Beginnen met Google Adsense voor je blog of website

Beginnen met Google Adsense voor je blog of website

Het gebruiken van Google Adsense is een goede bron van passieve inkomsten via je blog of website. Let wel dat je genoeg bezoekers op je site moet hebben om enige inkomsten te genereren. Merk daarbij nog op dat bij de meeste (professionele) sites Google Adsense niet de voornaamste bron van inkomsten is. Met affiliate marketing is bijvoorbeeld veel meer te verdienen.

Sommige bloggers kiezen ervoor om geen reclame op hun blog te tonen. Vaak omdat ze het de moeite niet vinden om die relatief kleine inkomstenbron te hebben. Een blog zonder reclame komt ook serieuzer over en laat misschien toe om meer inkomsten te halen uit andere vormen zoals affiliate marketing. Een tussenweg kan zijn om maar beperkt reclame te tonen, bijvoorbeeld één advertentie in de zijbalk van je blog.

Hoe werkt Adsense?

Bij Adsense werkt Google als een brug tussen adverteerders die reclame willen tonen op het internet en de website eigenaar die de reclame toont. Voor die tussenrol neemt Google een deel van de advertentie inkomsten voor zijn rekening, al gaat het meest naar de publisher, de eigenaar van de website waarop de advertentie wordt getoond.

In Google Adsense maak je advertenties aan. Daarna kan je de code voor die advertentie gaan kopiëren en plakken in de HTML van je website. Advertenties kan je op je blog in principe op eender welke plaats gaan tonen. Let natuurlijk op om niet te veel reclame te plaatsen en zo je bezoekers weg te jagen.

Een andere manier om met Google Adsense te werken is Google de plaatsing van je advertenties te laten doen. Google beslist dan zelf hoeveel advertenties worden getoond en op welke plaats. Je moet dan eenmalig een code plaatsen in de header van je website en Google doet de rest. Merk op dat je dan vrij veel advertenties krijgt te zien en dat je geen controle hebt over de plaats of over het soort advertenties dat wordt getoond. Daarom kiezen de meeste bloggers ervoor om zelf de advertenties individueel te plaatsen.

Hoeveel kan je verdienen met Google Adsense?

Dat hangt in de eerste plaats af van het aantal bezoekers dat je hebt. Daarnaast werkt Google met 2 manieren om je inkomsten te bepalen:

  • CPM (cost per mille): een vergoeding per 1000 advertentieweergaven op je site, dit is een erg laag getal
  • CPC (cost per click): een vergoeding voor elke klik op een advertentie, die ligt gemiddeld op zo’n 15 eurocent maar kan veel hoger of nog lager liggen

Een ander getal is de CTR (click through rate) van je website: het percentage van je bezoekers dat op een advertentie klikt. Dit getal ligt vaak rond de 3 procent. Heb je in een gemiddeld geval dus een CTR van 3%, dan heb je per 1000 bezoekers met een gemiddelde CPC van 0,15 eurocent dus 4,5 euro. Heb je 50.000 bezoekers per maand dan heb je dus 4,5 x 50 is 225 euro.

Merk op dat de vergoedingen per site erg kunnen variëren. Het hangt er allemaal van af welke soort reclame Google kan matchen met de inhoud van je website.

Hoe te starten met Google Adsense

Starten met Google Adsense doe je door te surfen naar https://www.google.com/adsense/start/ en te klikken op de blauwe knop Get Started. Merk op dat je best al een blog of website hebt met voldoende content. In het volgende scherm geef je dan de URL van je website op en je e-mailadres. Op een later moment kan je nog extra websites gaan toevoegen aan je account.

Afwachten of je website wordt goedgekeurd binnen het Google partnerprogramma

Het goedkeuren van je website binnen het Google Adsense programma duurt enige tijd. Google controleert binnen die tijd of je website voldoende originele content heeft en of je site de gebruiksvoorwaarden van het programma niet schendt. Zo worden websites met een seksueel getinte inhoud bijvoorbeeld niet goedgekeurd. Je website is best ook ouder dan 3 maand. Erg nieuwe websites worden vaak niet geaccepteerd om spammende sites geen kans te geven.

Opletten dat je account niet geblokkeerd wordt

Waarvoor je moet opletten bij Adsense is dat je account niet geblokkeerd wordt omdat je de richtlijnen van Google niet hebt opgevolgd. Let dus op met de volgende zaken:

  • Klik nooit op je eigen advertenties
  • Vraag in de tekst van je website niet aan bezoekers om op je advertenties te klikken
  • Andere verboden manieren bij het weergeven van je advertenties

Adsense beginnen gebruiken

Met Adsense heb je heel wat mogelijkheden. In de volgende paar hoofdstukken bekijken we de belangrijkste. Het eerste wat je moet doen is natuurlijk inloggen met de volgende link: inloggen bij Google Adsense. Daarna klik je rechts bovenaan op Sign In. Je komt daarna terecht op de homepagina van Google Adsense met een overzicht van je verdiensten voor de maand. Merk op dat mijn verdiensten niet zo hoog zijn maar ik gebruik Google Adsense niet zo veel. Je ziet ook links het navigatiemenu waar de meeste opties zitten die we bespreken onder de volgende punten.

1. Advertenties aanmaken met Google Adsense

Hiervoor klik je links op Advertenties. Daarna heb je 2 manieren om advertenties te maken. De eerste manier is op siteniveau, dat wil zeggen dat je Google de advertenties laat bepalen. Klik hiervoor bovenaan op Op Site. Je krijgt dan een lijst te zien van je actieve websites. Rechts van elke website heb je een knop Bewerken in de vorm van een potlood. Klik je daar op dan kan je in het volgende scherm automatische advertenties inschakelen. Daarna klik je op Toepassen op site. Je zal daarna al dan niet extra code moeten plaatsen op je website.

Een tweede optie is om individuele advertenties te maken. Daarvoor klik je bovenaan op Op advertentieblok. Daarna zal j meestal een ‘Display advertentie’ willen aanmaken (zie hieronder). Merk op dat je een advertentie die je zo maakt meerdere keren op een site kan plaatsen en op verschillende van je sites.

Daarna kies je of je een vierkante, horizontale of verticale advertentie wil. Rechts kan je kiezen om je advertentie vast of responsief te maken. Hier kies je best responsief, de advertentie zal zich dan aanpassen naar de beschikbare grootte op je website. Responsieve advertenties zien er goed uit tegelijk op desktop en mobiel. Als je je keuze gemaakt hebt klik je rechts onderaan op Maken.

Nadat je op Maken hebt geklikt krijg je de HTML-code van je nieuwe advertentie te zien. Deze moet je gaan plakken op alles plaatsen op je site waar je de advertentie wil tonen. In WordPress heb je verschillende plugins die je toelaten om de advertentie op specifieke plaatsen te gaan weergeven. Laat een reactie na als je wil dat ik hier een extra handleiding voor schrijf.

Merk op dat ik zelf eigenlijk maar één advertentie heb gemaakt die ik op al mijn verschillende sites plak. Dat is een responsieve advertentie dus die past zich automatisch aan aan de beschikbare plaats, ook op mobiele apparaten.

2. De status van je websites bekijken onder Sites

Als je links op Sites klikt krijg je een overzicht met de status van al je websites. Je kan zien welke sites nog onder beoordeling zijn, en welke sites actief zijn. Om een nieuwe site toe te voegen klik je bovenaan op de blauwe knop Site toevoegen.

Nadat je een nieuwe site hebt toegevoegd zal Google Adsense die beoordelen. Na maximaal enkele weken krijg je per mail antwoord of je site al dan niet is goedgekeurd.

3. Andere opties in Google Adsense

Sites > Overeenkomende content: hier kan je blokken gaan activeren die na je blogpost een blok met overeenkomende content weergeven. Die overeenkomende content is een mix van je eigen blogposts en reclameblokken.

Opties voor blokkeren: hier moet je zijn als je bepaalde soorten van advertenties wil gaan blokkeren. Denk aan advertenties van je concurrent of advertenties met inhoud die jij niet gepast vindt. Op websites voor kinderen wil je bijvoorbeeld geen advertenties voor gokken.

Rapporten: hier vind je een hele reeks van verschillende rapporten over je inkomsten, pageviews, … Je kan rapporten bekijken per website, per land, per advertentieblok, en nog veel en veel meer. Als je begint te verdienen met Google Adsense zal je hier gaan bekijken hoe je advertenties presteren.

Optimalisaties: hier vind je bijkomende opties om je inkomsten te verhogen.

Betalingen: een historiek van je betalingen.

Account > Instellingen: alle gegevens over jouw account. Je hebt er ook een optie om je account uit te schakelen.

Account > Beleidscentrum: hier vind je mogelijke schendingen terug van je websites. als er bijvoorbeeld ongepaste inhoud is gevonden op een van je websites vind je daar hier meer informatie over terug.

Tot slot

Google Adsense is een goede manier om inkomsten te halen uit je website of blog. Denk er wel eens over na of je eigenlijk wel reclame wilt op je website. Met affiliate marketing zijn er bijvoorbeeld veel meer inkomsten te maken. Veel bloggers kiezen ervoor om geen advertenties te tonen op hun site omdat die er dan professioneler uitziet. Het kan zijn dat je meer uit je affiliate links kan halen als je geen reclame hebt op je website. Dat is dus een belangrijke overweging om te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.