Home » Hoe te starten met een blog (2021)

Hoe te starten met een blog (2021)

Hoe te starten met bloggen

Beginnen met een blog is echt niet zo moeilijk. In deze handleiding loodsen we je door de stappen om te starten met bloggen. Je kan al op een half uurtje begonnen zijn met je eigen blog!

Als je met je blog geld wil verdienen is het belangrijk om van bij het begin met een zakelijke blik naar je blog te kijken. Bij elke stap die je zet moet je je afvragen of die je verder brengt naar je uiteindelijke doel, namelijk geld verdienen. Het blijft natuurlijk belangrijk dat je het graag doet. Motivatie is erg belangrijk bij het onderhouden van je blog maar tegelijkertijd zal je die motivatie beter weten te vinden en behouden als je begint geld te verdienen.

Het kiezen van een onderwerp voor je blog

Bij de keuze van het onderwerp van je blog is het natuurlijk belangrijk dat je er iets over weet, anders kan je geen blogposts schrijven. Tegelijkertijd wil je er geld mee verdienen dus moet het een onderwerp zijn dat dit toelaat. Ook belangrijk is dat je gaandeweg meer kan leren over je onderwerp. Je moet echt geen expert zijn van in het begin!

Een interessante lijst met mogelijke blogonderwerpen vind je hier: 30 winstgevende niches om over te bloggen. Misschien vind je daar inspiratie.

Belangrijk is om stil te staan bij de volgende vragen:

 • Hoeveel concurrentie is er binnen mijn niche?
 • Hoe kan ik geld verdienen binnen die niche? (hierover verder meer)
 • Welke ‘keywords’ zijn belangrijk voor mijn blog?
 • Welke adverteerders zijn actief binnen mijn niche?

Bekijk zeker eens eerst blogs van je concurrentie en kijk hoe zij het aanpakken. Hoe verdienen zij hun geld?

Voor de niche van je blog kan je een breed onderwerp kiezen of je kan gerichter werken en bloggen in een subniche. Een voorbeeld: je kan als brede niche gaan voor mode voor vrouwen, of je kan je richten op de subniche mode voor zwangere vrouwen. Beide opties kunnen erg lucratief zijn. Het voordeel van te werken in een subniche is dat je minder concurrentie hebt en dat bezoekers van je website al vaker een koopintentie hebben.

Een domeinnaam kiezen voor je blog

Als je een onderwerp voor je blog hebt is de volgende stap het kiezen van een domeinnaam. Hier moet je de nodige aandacht aan besteden, het is je visitekaartje naar je klanten toe.

Bij de keuze van een domeinnaam zijn er verschillende overwegingen te maken. Zo heb je veel bloggers die in hun domeinnaam hun eigen naam opnemen. Dit werkt goed voor persoonlijke blogs maar als het vooral je bedoeling is om geld te verdienen is dit waarschijnlijk niet de beste optie.

Interessanter kan zijn om bepaalde keywords van je niche te gebruiken in je domeinnaam. Dit kan helpen bij je ranking in Google, al hecht Google daar minder belang aan dan vroeger. Je domeinnaam kan ook een combinatie zijn van je eigen (voor)naam en een keyword.

Wil je vooral een merk opbouwen dan moet je natuurlijk dat merk als domeinnaam gebruiken. Het opbouwen van een merk kan een goede marketingstrategie zijn. Het kan ervoor zorgen dat je bezoekers een band opbouwen met je merk en dat ze van eenmalige bezoekers veranderen in terugkerende klanten.

Enkele tips bij het kiezen van een domeinnaam:

 • probeer je domeinnaam kort te houden
 • zorg ervoor dat je domeinnaam makkelijk te onthouden is
 • gebruik bij voorkeur geen cijfers en koppeltekens

Een extensie kiezen voor je domeinnaam

Bij de keuze van je domeinnaam moet je ook kiezen welke extensie je gaat gebruiken. Ben je actief op de Nederlandse markt dan ga je natuurlijk voor een .nl domein. Ook Belgische klanten hebben in het algemeen geen probleem met een .nl extensie. Ben je vooral actief in België dan kies je natuurlijk voor een .be domein.

Wil je een meer internationale uitstraling of wil je een merk uitbouwen dan kan een .com een betere keuze zijn. Het is nog altijd mogelijk om bijkomend de .be en .nl varianten ook te registreren en deze te laten doorverwijzen naar je .com website.

Het kan natuurlijk gebeuren dat je domeinnaam al bezet is. Vooral bij domeinnamen met populaire keywords gebeurt dit vaak. Als het kopen van een bezette domeinnaam geen optie is dan kom je misschien in de verleiding om een .org of .net naam te kiezen. Dat is waarschijnlijk geen goede keuze en dat raden wij dan ook af. Een betere keuze kan zijn om te kiezen voor nieuwe extensies als .fashion voor een blog over mode. Zeker als je je richt op een jonger en moderner publiek kan dit in je voordeel zijn. kies je daarvoor speel dit dan uit in je communicatie.

Een CMS kiezen voor je blog

Een CMS of Content Management System is de software die je gebruikt voor je blog. De populairste keuze hier is natuurlijk WordPress. WordPress kan ook voor heel professioneel uitziende websites gebruikt worden en heeft tal van voordelen. Zo is het de keuze van maar liefst 30% van de websites op het internet.

De belangrijkste reden waarom je voor WordPress zou moeten kiezen is dat het zo veel gebruikt wordt en dat er dus veel informatie over te vinden is. Je vindt daardoor ook erg veel developers en designers die je kan inhuren om je blog er professioneel te doen uitzien of je kan alles gratis doen. Wil je online geld verdienen met een blog maar heb je maar een beperkt budget dan is WordPress zeker de beste keuze. De software is helemaal gratis en er zijn talloze gratis themes en plugins voor WordPress te vinden.

Waarom voor WordPress kiezen?

 • het is gratis en zal altijd gratis blijven
 • het kan gebruikt worden om heel veel verschillende sites en blogs op te zetten
 • het is makkelijk te gebruiken
 • makkelijk te integreren met een webshop
 • er is online veel informatie over te vinden

Hosting kiezen voor je website of blog

Naast een domeinnaam heb je ook hosting nodig. Daarvoor moet je een hosting bedrijf kiezen. Een hosting bedrijf laat tegelijk ook toe om je domeinnaam vast te leggen.

Enkele tips bij het kiezen van hosting:

 • kies niet de allergoedkoopste hosting want je website zal dan niet snel inladen
 • kies hosting die geoptimaliseerd is voor WordPress
 • kies hosting die gratis een domeinnaam en een SSL certificaat aanbiedt
 • kies hosting die je toelaat om WordPress makkelijk te installeren

Enkele hostingbedrijven die wij aanbevelen zijn Hostinger.nl en SiteGround.com. Als je het Engels machtig bent kies je best voor SiteGround.com, die wordt door WordPress zelf aanbevolen.

Beginnen met WordPress

WordPress is makkelijk in het gebruik maar als je er nog nooit mee gewerkt hebt zal je wel wat tips kunnen gebruiken. Je kan online zoeken op Google om beginners tutorials te vinden die je zullen helpen met het starten van je eigen blog. Onze raad is om snel te starten met het schrijven van je eerste blogberichten. Weet je niet hoed dat moet kijk dan bijvoorbeeld eens naar Hoe een nieuw blogbericht te schrijven in WordPress. Op diezelfde website vind je nog meer goede beginners tutorials om je op weg te helpen.

Hoe vaak moet ik bloggen?

In het begin zal je niet veel bezoekers hebben omdat Google je blog nog niet in de zoekresultaten toont. Gebruik je tijd in het begin om veel blogberichten te schrijven, je zal daar daarna de vruchten van kunnen plukken. Wanneer je blog wat populairder begint te worden moet je ook meer tijd gaan besteden aan de promotie van je blog waardoor je misschien minder tijd over hebt om nog veel te bloggen.

Als het kan schrijf je best 1 a 2 blogberichten per week. Dat geeft je bezoekers een reden om je blog op regelmatige basis terug te bezoeken. Denk erover na om enkele blogberichten te schrijven die langer zijn. Dit zijn typisch de blogberichten waar je bezoekers veel naar zoeken. Langere blogberichten scoren vaak beter in Google. Dit soort van langere berichten heet ‘cornerstone content’. Die berichten neem je vaak ook apart op in de navigatie van je website en je zult er vaak naar linken vanuit andere blogberichten. Het zijn de berichten die je bezoekers typisch als eerste lezen.

Promotie maken voor je blog

Een van de belangrijkste dingen die je kan hebben zijn linken naar je blog. Google beschouwt een link naar je blog vanop een andere website als een stem voor jouw blog van die website. Het is belangrijk om vanaf het begin van je blog op zoek te gaan naar linken. Daarnaast heb je ook de ‘gewone’ promotie van je blog, bijvoorbeeld via posts op sociale media. Beide zijn even belangrijk.

Promotie voor je blog

Overweeg om een of meer sociale media in te schakelen voor je blog. Een eigen Facebook pagina kan een geweldige manier zijn om een community op te bouwen rond je blog. Op je Facebook pagina kan je elk nieuw artikel gaan posten om zo meer bezoekers te krijgen maar het is tegelijk ook een goede plek om aan affiliate marketing te doen en zo geld te verdienen. Focus is belangrijk. Het is waarschijnlijk het beste om je specifiek te richten op één social media kanaal en daar voluit voor te gaan.

Een andere manier om aan promotie te doen is via een nieuwsbrief. Dat is ook een goede manier om geld te verdienen. Je kan je affiliate aanbiedingen ook in je nieuwsbrief plaatsen.

SEO of zoekmachine optimalisatie

De meeste van je bezoekers zullen waarschijnlijk via Google op je website komen dus het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat Google je blog makkelijk kan indexeren en hoog doet scoren op de zoekpagina’s. Gebruik dus zoektermen in je blogtitels. Plaats ook afbeeldingen in je blogberichten en geef een beschrijving mee met je afbeelding (alt-tag). Overweeg om ook een goede meta-beschrijving mee te geven bij elk bericht. Die meta-beschrijving zal vaak bij je link staan in de index van Google en moet de potentiële bezoeker van je ebsite verleiden om door te klikken.

Hoe kan ik geld verdienen met bloggen?

Je kan op verschillende manieren geld verdienen met bloggen. Dat kan bijvoorbeeld via reclame met Google Adsense of met affiliate marketing. Bij affiliate marketing verdien je geld door het plaatsen affiliate links naar de website van adverteerders. Als er iemand via jouw link een aankoop doet krijg jij daarop een percentage.

Maar er zijn nog andere manieren om geld te verdienen met je blog. Voor een volledige lijst kijk je best naar ons artikel Geld verdienen met bloggen.

Meer hulp nodig? Ik wil bloggen

Wil je met je eigen blog starten maar heb je nog meer ondersteuning nodig? Voor 20 euro kan je het e-book Ik wil bloggen van Esmée kopen. Het leert je alles over starten met je blog en er geld mee verdienen. Een echte aanrader voor de beginnende blogger. Koop hier het e-book.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.