Home » Promotiemateriaal maken in het bol.com partnerprogramma

Promotiemateriaal maken in het bol.com partnerprogramma

Promotiemateriaal maken in het bol.com partnerprogramma

Het affiliate programma van bol.com is een van de bekendste en populairste van dat soort programma’s in België en Nederland. Dat is niet zo verwonderlijk. Met het partnerprogramma kun je affiliate links aanmaken naar zowat het hele gamma van producten dat verkocht wordt op de site van bol.com.

Ken je het programma nog niet of wil je er meer informatie over? Kijk dan eerst naar Starten met het partnerprogramma van bol.com.

In dit artikel gaan we wat dieper in op de affiliate mogelijkheden van het programma, met name op welke manier je kan promotie maken op jouw site of blog.

Er zijn 3 promotiemiddelen die jij als affiliate kan gebruiken: gewone tekstlinken, productlinken met foto en prijs en tenslotte banners. Welke van de 3 je gebruikt is een persoonlijke voorkeur en hangt af van de inhoud van je website. De ervaring van veel bloggers heeft echter geleerd dat een eenvoudige tekst link meestal de beste keuze is. Je kan een tekst link naadloos doen aansluiten bij de inhoud van je blog en een link komt niet over als reclame.

Om te beginnen log je in op je bol.com partneraccount op partner.bol.com/account/start. Op het scherm daar klik je op de blauwe knop Inloggen.

1. Een eenvoudige tekst link maken in het bol.com programma

Een eenvoudige tekstlink van een productpagina is vaak de beste manier om te linken naar een product op bol.com. Als je bent ingelogd klik je hiervoor op Promotiemateriaal in de menubalk bovenaan.

Daarna klik je op Procuct/Tekst Links.

Tekst- en product links worden gemaakt met de Sitebar van bol.com. Op dit volgende scherm activeer je die sitebar door op de blauwe knop Activeer te klikken.

Eens de sitebar is geactiveerd gaan we naar de website van bol.com. Het is daar dat we de sitebar in actie kunnen zien en tekst linken maken. Je surft daar naar de pagina waarvoor je een affiliate link wilt maken. De pagina waarnaar je linkt moet geen pagina zijn waar één product kan worden gekocht. In het voorbeeld hieronder linken we naar de overzichtspagina voor Literatuur en romans op https://www.bol.com/nl/nl/l/literatuur-romans/24410/. Op die pagina nu zal je zien dat er een kleine balk met knoppen is bijgekomen rechts op je scherm. Dat is de Sitebar van bol.com.

De Sitebar van bol.com telt vijf knoppen. Om een tekstlink te maken klikken we op de bovenste knop Maak een product- of tekstlink aan. Je krijgt dan het volgende scherm te zien:

We overlopen de vijf velden die je hier kan gebruiken.

  • Type link: hier kies je voor ‘Link + tekst’ of ‘Link’ (de eerste optie geeft je de volledige HTML voor de link die je moet plakken in de HTML van je website, bij de tweede krijg je enkel de onderliggende link)
  • Begeleidende tekst: dit tekstvak zie je enkel als je hierboven koos voor ‘Link + tekst’: hier geef je de tekst in voor de zichtbare link
  • Jouw site: als je meerder websites hebt aangemeld bij bol.com kies je hier voor welke website je een link wilt maken
  • Naam: geef de link een naam, die naam kan gebruikt worden later in de rapportage maar is verder niet belangrijk
  • Rapportage kenmerk (optioneel): nog een extra element dat kan gebruikt worden in de rapportage, typisch geef je hier een groep linken hetzelfde kenmerk mee

De verschillende opties zullen duidelijker worden als we ze invullen voor ons voorbeeld:

Je ziet in bovenstaand voor beeld dat we een link gaan maken met als zichtbare tekst ‘klik hier voor de beste romans’. Als naam geven we ‘romans’ mee, en als rapportage kenmerk ‘promotielinken zomer 2021’. Als we klikken op de blauwe knop ‘> Genereerd link’ krijgen we een volgend scherm waar we de code voor de link krijgen.

Omdat we kozen voor ‘Tekst+link’ krijgen we de volledige HTML voor een link (een volledige <a>-tag). De code is de volgende:

<a href="https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=44279&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fnl%2Fl%2Fliteratuur-romans%2F24410%2F&name=romans&subid=promotielinken%20zomer%202021">klik hier voor de beste romans</a>

Als we hadden gekozen voor ‘Tekst’ zouden we het volgende hebben gekregen:

https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=44279&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fnl%2Fl%2Fliteratuur-romans%2F24410%2F&name=romans&subid=promotielinken%20zomer%202021

Bovenstaande link kan je in WordPress gebruiken om van een tekst een link te maken. Voor de meeste mensen zal het het handigst zijn om deze te gaan gebruiken omdat ze meestal weten hoe een link toe te voegen.

2. Een productlink aanmaken in bol.com

Een productlink in bol.com kan een afbeelding van het product, een sterrenquotering en de actuele prijs bevatten van dat product. Een productlink maak je aan op dezelfde manier als een tekstlink. Merk op dat die m$ogelijkheid om een productlink er enkel is als je op de site van bol.com de pagina van een enkel product bekijkt.

In ons voorbeeld gaan we naar de pagina waarop je een roman kunt kopen https://www.bol.com/nl/nl/p/ik-ga-leven/9300000009994651/. Als we nu op de bovenste knop van de Sitebar klikken krijgen we weer eenzelfde pop-up als bij de tekstlink te zien. We hebben nu bij ‘Type link’ een extra keuzemogelijkheid: Link + producttitel + plaatje.

Voor ons voorbeeld vullen we volgende opties in:

Je ziet dat je opties hebt om al dan niet de sterren, prijs, levertijd en koopknop te tonen bij je productlink. Klikken we nu op de blauwe knop >Genereer link dan krijgen we een voorbeeld van hoe onze productlink er zal uit zien met daarbij de HTML-code voor de productlink.

De HTML-code die we krijgen is de volgende:

<script type="text/javascript">var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1627627827463", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000009994913","familyId":"9300000009994913","siteId":"44279","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Ik%20ga%20leven%2C%20Lale%20G%FCl","linkSubId":"promotielinken%20zomer%202021"};</script><script type="text/javascript" src="https://partner.bol.com/promotion/static/js/partnerProductlinkV2.js" id="bol_1627627827463"></script>

Merk op dat de code javascript bevat en dat de enige manier om deze productlink in je website te gaan plakken is om het te doen in de HTML-code. Je moet dus voor een productlink weten hoe je de HTML-code van je blog of website kan gaan bewerken.

3. Banners vinden in het bol.com partnerprogramma

Je hebt de beschikking over tal van banners in het bol.com affiliate programma. Zoals we al hebben opgemerkt zijn banners misschien niet de beste manier om aan promotie van bol.com te doen. Ze zien er namelijk uit als reclame en de gemiddelde bezoeker van je website heeft geleerd om reclame te negeren. Het is dus maar de vraag of er veel zal geklikt worden op je banner.

Om banners aan te maken klik je weer eerst op Promotiemateriaal in je de menubalk bovenaan. Daarna klik je op de knop Banners.

Nu krijg je een scherm te zien met de verschillende banner campagnes die er beschikbaar zijn. Kies een campagne uit door te klikken op Selecteer onder een campagne. In ons voorbeeld kiezen we voor banners over mode.

We krijgen dan weer een volgend scherm waar we de grootte van de banner kunnen kiezen. kies een formaat en klik weer op Selecteer onder je optie. Wij kiezen voor ‘Formaat: 728X90’. In de pop-up die dan verschijnt kunnen we de website kiezen waarvoor we de banner maken en kan je optioneel een Sub Id meegeven. Dat Sub ID kan je later in je rapportage gaan gebruiken maar is verder niet van belang.

Klik daarna op de blauwe knop Genereer HTML. Je krijgt dan een extra tekstvak waar je de HTML-code voor je banner kan kopiëren. In ons voorbeeld krijgen we de volgende code:

<a href="https://partner.bol.com/click/click?p=1&amp;t=url&amp;s=44279&amp;url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fl%2Fdamesmode%2FN%2F46673%2F&amp;f=BAN&amp;name=Mode&amp;subid=banner%20mode" target="_blank"><img src="https://www.bol.com/nl/upload/partnerprogramma/30713-mode_pp-728x90.jpg" width="728" height="90" alt="Mode"  /></a><img src="https://partner.bol.com/click/impression?p=1&amp;s=44279&amp;t=url&amp;f=BAN&amp;name=Mode&amp;subid=banner%20mode" width="1" height="1" alt="Mode"/>

Als ik die code nu in de HTML plak hier in de blogpost krijgen we volgende banner te zien.

ModeMode

Merk op dat dit een werkende banner is. Als je nu op deze banner zou klikken en op bol.com iets zou kopen krijg ik daar een commissie op. Merk op dat ik niet vraag om dit te doen.

Zo, nu weet je hoe je de drie mogelijke promotiemiddelen kan aanmaken bij het bol.com affiliate programma. Laat een reactie na als je nog vragen zou hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.